Yeni dönem teknoloji ve yapay zeka uygulamaları hem gündelik hayatımızda hem de iş yaşamımızda yaptığımız işleri kolaylaştırarak birden fazla alanda erişilebilirlik sağlıyor. Zamanını verimli kullanmak isteyenlerin işverenlerin ve ziyaretçilerin işleri yapay zekâ ile çok daha kolay hale geldi. Dünyanın her yerinden çalışmak için son dönem teknolojiler, ev işleriyle vakit kaybetmek istemeyenler için robot süpürgeler, hava temizleyiciler veya air fryerlar, sanal gerçekliğin farkını yaşamak isteyenlere ise sanal gerçeklik gözlükler ve daha birçok alternatif teknolojik ürün bulunuyor.
Yapay zekâ iş yerlerimizden evlerimizin içine kadar girmişken, akıllara “Yapay zekâ bir tehdit mi yoksa bir fırsat mı?” sorusunu getiriyor. Teknolojinin sağladığı imkanları ve kolaylıkları düşündüğümüzde, artık yapay zekânın hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldiğini görüyoruz.
Peki ama İş Yerlerimize Entegre Edebiliyor Muyuz?
Teknolojinin, bu kadar gündelik hayata entegre edilebilir olması yapay zekâ ile koordineli yaşamayı da beraberinde getirdi. Bu noktada teknolojiyi etkili kullanabilen, deneyim, içgörü ve eleştirel düşünme yetilerine sahip insan gücü, yapay zekayı güçlendirirken, yapay zekâ da yeni teknolojik gelişmeler için insanları güçlendiriyor.
Burada önemli olan bir diğer konu ise yapay zekâ uygulamalarının ve kullanım alanlarının iş yerlerine entegre edilip edilemediği. Her yeni teknoloji, var olan yönetime, şirket içi uygulamalarına ve teknolojilerine büyük katkılarda bulunuyor. Bu yüzden iş yerlerinde yapay zekanın, işlerin işleyişinde ve yapısında ne gibi değişikliklere ve ne tür etkilere sebep olabileceği konusu oldukça önemli.
Yapay zekâ, insanlar tarafından sunulan büyük verileri kullanarak yine insanların istediği işlemleri yapıyor. Dolayısıyla yapay zekanın elindeki bilgiyi yorumlaması veya çıkarım yapması pek de mümkün değil. Bu da yapay zekayı fırsata çevirmenin mümkün olduğunu gösteriyor. Yapay zekâ uygulamaları ve işlemleri, bir insana kıyasla çok daha fazla veriye ve bilgiye kolaylıkla ulaşıyor. Ancak insan denetimi ve kontrolü olmadan, bu verileri ve bilgileri yorumlayarak işlem yapmak neredeyse imkânsız. Sayısallaştırılmış ve veriye aktarılmış bilgilerle çalışılan sektörlerde daha çok kullanılan yapay zekâ, henüz sentez ve yorumlama gerektiren sektörlerde aktif olarak çok fazla kullanılamıyor, kullanıldığı alanlarda da mutlaka bir insan deneyimine ve yorumlamasına ihtiyaç duyuluyor.
Artık günümüzde yapay zekâ sistemlerini kullanmanın yanı sıra tasarlayabilmenin de büyük önem taşıdığını biliyoruz. Peki siz yeni dönem teknolojilerini ne sıklıkla ve nerelerde kullanıyorsunuz?